PRINT
Bremdal Vandværk Amba

Spar på vandet

 1 m3  (1000 l.) koster 2,20 kr. til vandværket.
Hertil kommer afgift af ledningsført vand, vandaflednings og drikkevands-bidrag og moms - i alt bliver det til 38,07 kr. pr m3 i 2016.


Hver gang, du sparer på vandet, er du med til at sørge for, at vi også har rent grundvand i fremtiden. Det er godt at tænke på, hver gang man tænder for vandhanen - både på badeværelset, i køkkenet og på skolen.

Vandspild er overflødigt forbrug, som ingen har glæde af. Det drejer sig om alt fra dryppende vandhaner til utætte installationer. Desværre er de sidste både de sværeste at opdage og de mest kostbare, fordi det ofte drejer sig om enorme mængder vand fra selv en lille sprække.

Du Kan selv gøre noget

Gør det til en vane at aflæse måleren hver uge eller måned, så kan du altid se, om dit forbrug er normalt eller ej.

 
Se efter på måleren om det lille tandhjul bevæger sig. Bevæger det sig, og der ikke bruges vand, kontroller da for eventuelle utætheder.
 

En utæt vandledning f.eks. under gulv, som får lov at løbe i månedsvis uden at blive opdaget, er en dyr affære. Aflæs derfor din vandmåler mindst en gang månedligt og undgå ubehagelige overraskelser, når vandregningen kommer.

 

En vandhane som drypper kan koste fra 500-3.800 kroner om året. Et toilet, der løber, kan nemt koste over 1000 kr. om året.

Vandet i toilettet kan godt løbe, uden du kan se det, og det kan i løbet af et års tid betyde et forbrug på 100 til 200 kubikmete. 

Så nemt ser du om toilettet løber.


Klik på toilettet for at se videoen.

Bemærk du ser kun de første 20 sekunder af videoen, da du ikke er logget ind.
KØB ADGANG. KLIK HER.  

Klik for at se videoen  
Et brusebad koster ca. 1 krone og 15 øre i minuttet. Husk, at du ikke skal bruge vand, mens du sæber dig ind, så der kan du lige så godt slukke for vandet. Skift til en vandsparende brusertype.

Mange har en dårlig vane med at lade vandet løbe, mens de børster tænder. Det er der absolut ingen grund til. Installer perlatorer (luftblandere) på vandhanerne, det er nemt, billigt og effektivt.

Hvis din vaskemaskine er 10 år gammel, bruger den cirka 100 liter vand til en vask - en ny maskine med "A"-mærke bruger det halve. Brug spareprogram som reducerer forbruget af både el og vand.
 
Og så bruger vaskemaskinen jo også strøm, så tænk på, om du ikke lige kan bruge tøjet en dag til, inden det ryger i vasketøjskurven. Brug vaskebold og spring forvasken over.

Udskift et for gammelt toilet med et nyt dobbeltskyllende (stort og lille skyl), husk at bruge "lille skyl", og spar 5-6 liter vand pr. skyl.